X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

 

Illustrator​
Om u een kwalitatief drukwerk te kunnen leveren is het van belang dat wij van u goede bestanden aangeleverd krijgen. Hieronder vindt je alvast enkele tips & tricks waar je best rekening mee houdt tijdens het opmaken van je  drukbestanden.
Onjuist voorbereide bestanden kunnen leiden tot niet kwalitatief drukwerk of een slechte afwerking.
De kwaliteit van uw drukwerk hangt dus in grote mate af van de juiste bestandsopbouw van de digitale ontwerpen. Door op enkele éénvoudige kenmerken te letten kan je zeker zijn van een kwalitatief eindproduct, en kunnen heel wat problemen voorkomen worden. Door meteen een correct ontwerp door te sturen kan je ook zeker zijn van een snelle levertermijn.


De belangrijkste kenmerken voor het opmaken van drukwerk zijn:

» Resolutie
» Formaat en marge
» Kleurschema
» Bestandsformaat
» Lagen en lettertypen


Resolutie


Om een mooi en scherp drukwerk te bekomen moeten we drukken in hoge resolutie. Dit wil zeggen dat we steeds 300 dpi (dots per inch) nodig hebben. Beelden op je computerscherm worden in 72 dpi getoond. Maar voor drukwerk heb je een resolutie van 300 dpi nodig. Foto's of tekeningen op websites hebben maar een resolutie van 72 dpi, wat op uw beeldscherm van uw computer wel voldoende scherp is maar niet scherp genoeg voor drukwerk. Gelieve dus bij het opmaken van uw drukbestanden vanaf het begin ervoor te zorgen dat alle gebruikte foto's en/of illustraties steeds in 300 dpi staan. Dit is echter een veel voorkomend probleem, laat u daarom bijstaan door één van onze medewerkers indien gewenst.

Affiches mogen eventueel opgemaakt worden in 240 dpi omdat de bestandsgrootte anders te groot zou worden, maar een resolutie van 300 dpi is steeds aangeraden. De juiste resolutie is een goede basis van een goed drukwerk. Een foto of afbeelding kan er goed uitzien op een computerscherm, maar eens gedrukt zijn vaak blokjes (pixels) zichtbaar. Dit komt vaak voor bij foto's die van het internet komen.


Formaat en marge

Zorg er steeds voor dat u uw ontwerp start in het juiste eindformaat. Verkleinen is meestal geen probleem, maar vergroten van een digitaal ontwerp zorgt meestal voor een sterk kwaliteitsverlies. Naast het juiste eindformaat is ook de marge van belang. Omdat bij het uitsnijden van de producten soms kleine verschillen optreden vragen we u om steeds een marge van 2 mm rondom rond te voorzien (d.w.z. dat u het gekozen formaat steeds 4 mm groter moet voorzien, zowel in de hoogte als in de breedte). Deze marge moet bij het eindformaat geteld worden. Deze marge voorkomt eventuele witte randen rondom het afgewerkt drukwerk.

Tekst en belangrijke afbeeldingen (bv een logo) plaatst u best minimaal 5 mm van de rand van het ontwerp. Zo voorkomt u dat deze er "af vallen" bij kleine variaties tijdens het uitsnijden. De juiste instructies voor het maken van grafische ontwerpen kan je steeds vinden bij de productomschrijving.






Kleurschema

De manier waarop kleuren worden samengesteld tijdens een drukproces is niet dezelfde als voor een computerscherm. Computerschermen maken gebruik van RGB (Rood, Groen en Blauw). Een drukproces daarentegen maakt gebruik van CMYK. Dit staat voor Cyaan, Magenta, geel (Yellow) en zwart (blacK).

Door dit verschillend kleurschema ontstaan er verschillen bij het afdrukken. Daarom vragen we u steeds om ontwerpen reeds op te maken in CMYK. Zo heeft u een correct beeld van hoe uw drukwerk er uiteindelijk zal uitzien, en is uw bestelling meteen klaar voor productie.

Kleuren die u op uw computerscherm ziet kan u nooit vergelijken met een gedrukt eindresultaat. Geliever er dus rekening mee te houden dat er steeds kleurverschillen kunnen optreden. Het beeld vanop uw computerscherm heeft een lichtbron als drager en een drukwerk wordt op een wit vel papier gedrukt, vandaar de mogelijke verschillen.



Bestandsformaat

De beste bestandsformaten om ontwerpen in door te sturen zijn PDF, EPS of Ai. Alle andere bestandsformaten zoals Word-bestanden of Photoshop bestanden worden door ons niet verwerkt.


Lagen en lettertypen

Het laatste aandachtspunt is enkel bij belang als je een bestand opmaakt in pdf. De meeste grafische programma's slaan een pdf standaard op zonder de lettertypen bij het bestand te voegen. Dit is geen probleem als je de pdf opent op je eigen computer. Maar het kan wel een probleem vormen bij de drukker. Als de lettertypen die jij gebruikt niet aanwezig zijn op het systeem van de drukker kan het gebeuren dat tekst wijzigt of helemaal wegvalt. Zorg er daarom steeds voor dat je ervoor kiest om de lettertypes in de pdf op te slaan. Je kunt ook alle tekst omzetten in lettercontouren.

Een nog betere optie is het samenvoegen van alle lagen. Dit kan je doen als je ontwerp helemaal klaar is. Door de verschillende lagen samen te voegen verkleint de bestandsgrootte en kan je er zeker van zijn dat alle elementen in het ontwerp juist gedrukt zullen worden.


Alles nog even kort samengevat...

» Resolutie: 300dpi in plaats van 72dpi
» Formaat en marge: 2 mm rondom rond het eindformaat
» Laat voldoende afstand tussen teksten en de rand (5 mm)
» Kleurschema: CMYK in plaats van RGB
» Bestandsformaat: PDF of JPEG
» Geen Word-bestanden, Photoshop bestanden, Publisher-bestanden,...
» Lagen en lettertypen: bij PDF steeds lagen samenvoegen of lettertypen omzetten naar lettercontouren.
   (in Photoshop omzetten naar pixels)

Bestanden uploaden in de bestelpagina van het etiket onder de tekst:
Upload hier uw logo in EPS of PDF.